torstai 29. marraskuuta 2012

Maalämpöä vai öljylämpöä

Rivitaloista moni joutuu pohtimaan jatkaako öljykeskuslämmityksellä vai muutetaanko homma maalämmöksi.

Edellisessä paikassa jokaisella oli oma sähkölämmitys, patterit ja kuumavesiboileri, ja mukavan kokoinen sähkölasku, jota kukin hallinnoi kilpailuttamalla ja hankkimalla yösähköjä, yö- ja päiväsähköä ...

Ne ajat ovat takana, tässä yhtiössä on öljypannu ja vesikiertokeskuslämmitys.

Välin on pannu paukahdellut, savuttanut, välin on öljy loppu, mutta pääosin homma on toiminut hienosti ja kämpissä on ollut mukavan lämmintä myös talvella.

Maalämpöön on ollut mahdollista hakea avustusta valtiolta.

Nyt on siis valinkauhassa öljyläpö muikeine äljyn hintoineen tai maalämpökaivojen poraaminen, tarjousta odotellaan mutta lienee yli 100 000 euroa, en tiedä, ja käyttökustannukset lienevät sähköä sekä "kylmäaineen" pumppaamista maalämpökaivoihin sekä mahdollinen lisä lämmitus, koska vesikierto jää edelleen voimaan.

Maalämmön ideaa en tarkalleen tiedä, mutta oletan sen olevan käänteinen jääkaappi. Jääkaappiin tuodaan kylmää sisälle, eli kylmäine höyrystyy sitoo lämpöä jääkaapin sisällä, ja lauhtuu ja vapauttaa lämpöä lauhduttimessa jääkaapin ulkopuolella lisäksi voi olla kompressori jolla painetta muutetaan, olisiko tässä päin vastoin,kompressoreita klienee maalämmössä useampia, idea on hallita paineen ja lämpötilan avulla kylmäaineen olomuodolla, kommentoikaa jotka tiedätte.

Yhtiökokouksessa ajattelin kysyä.

*Montako vuotta on maalämmön takaisinmaksuaika, ja mikä on kohtuullinen onko se 5 v vai 10 v, yli kymmenen vuotta ainakin tuntuu pitkältä.
*Mitä riskejä hommassa on, näitä on varsin paljon toteutettu

Öljyn ja sähkön hintakehitystä emme tiedetä, öljy ainakin yleensä kallistuu.

Öljypannu joutuu joskus uusittavien listalle.

Poraus- ja asennustoimet siirtävät lasten leikit hetkeksi pois, mutta on väliaikasta.

Iso päätös, jotenkin olen itse valmis yrittämään.

Luultavasti yhtiö ottaa lainaa, jonka jokainen maksaa joko vastikkeessaan tai sitten pois.

Mutta onko laina esim. 8000 euroa per asunto, kenellä on varaa maksaa se heti pois, ja jos olisi miksei muuta omakotitaloon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti