keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Maalämpö?

Rivitaloista moni joutuu pohtimaan jatkaako öljykeskuslämmityksellä vai muutetaanko homma maalämmöksi.

Edellisessä paikassa jokaisella oli oma sähkölämmitys, patterit ja kuumavesiboileri, ja mukavan kokoinen sähkölasku, jota kukin hallinnoi kilpailuttamalla ja hankkimalla yösähköjä, yö- ja päiväsähköä ...

Ne ajat ovat takana, tässä yhtiössä on öljypannu ja vesikiertokeskuslämmitys.

Välin on pannu paukahdellut, savuttanut, välin on öljy loppu, mutta pääosin homma on toiminut hienosti ja kämpissä on ollut mukavan lämmintä myös talvella.

Maalämpöön on ollut mahdollista hakea avustusta valtiolta, ilmeisesti avustuksia ei myönnetä.

Nyt on siis valinkauhassa öljyläpö muikeine äljyn hintoineen tai maalämpökaivojen poraaminen, tarjousta odotellaan mutta lienee yli 100 000 euroa, en tiedä, ja käyttökustannukset lienevät sähköä sekä "kylmäaineen" pumppaamista maalämpökaivoihin sekä mahdollinen lisälämmitus, koska vesikierto jää edelleen voimaan.

Maalämmön ideaa en tarkalleen tiedä, mutta oletan sen olevan käänteinen jääkaappi. Jääkaappiin tuodaan kylmää sisälle, eli kylmäine höyrystyy sitoo lämpöä jääkaapin sisällä, ja lauhtuu ja vapauttaa lämpöä lauhduttimessa jääkaapin ulkopuolella lisäksi voi olla kompressori jolla painetta muutetaan, olisiko tässä päin vastoin,kompressoreita lienee maalämmössä useampia, idea on hallita paineen ja lämpötilan avulla kylmäaineen olomuodolla, kommentoikaa jotka tiedätte.

Syysyhtiökokouksessa ajattelin kysyä.

*Montako vuotta on maalämmön takaisinmaksuaika, ja mikä on kohtuullinen onko se 5 v vai 10 v, yli kymmenen vuotta ainakin tuntuu pitkältä.
*Mitä riskejä hommassa on, näitä on varsin paljon toteutettu, eli kuinka kauan pummpu tai kompukka kestävät? Tarvitaanko suoraa sähkölämmitystä.

Öljyn ja sähkön hintakehitystä emme tiedetä, öljy ainakin yleensä kallistuu.

Öljypannu joutuu joskus uusittavien listalle.

Poraus- ja asennustoimet siirtävät lasten leikit hetkeksi pois, mutta on vain väliaikasta.

Iso päätös, jotenkin olen itse valmis yrittämään.

Luultavasti yhtiö ottaa lainaa, jonka jokainen maksaa joko vastikkeessaan tai sitten pois.

Mutta onko laina esim. 10000 euroa per asunto, kenellä on varaa maksaa se heti pois, ja jos olisi miksei muuta omakotitaloon.

11.10.2015 Maalämpöasia on maissa edelleen, suunnitellaan, mutta ei etene.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti